Leinosten sukua

Miten sinä kuulut Leinosten sukuun? Tule mukaan sukuseuramme iloiseen yhteisöön kertomaan, kuulemaan ja tallentamaan Leinosten tarinaa. Voit liittyä jäseneksi täyttämällä jäsenhakemuksen. Postitamme uusille jäsenille 2023 Leinoset sukulehdet.

Leinoset 2-2023 

Tuorein Leinoset sukulehti tuo kuvalliset terveiset Joensuun sukupäivien runsaasta ohjelmasta elokuussa 2023. Lehdessä aiheina myös Liisa Kuivalaisen kirjoittama elämäntarina kiihtelysvaaralaisesta isästään, keksijä Heimo Leinosesta, Kalevi Hongan tarinointia puukaasukäyttöisestä Hiipijä linja-autosta sekä Kainuun metsien luontokuvaajasta Antti Leinosesta.  

Tämä uusin sekä kaikki aikaisemmat sukulehdet vuodesta 1986 alkaen ovat jäsenten luettavissa jäsensivuilla.

kuva: Kiiminkiläinen kulkukauppias Väänänen esittelee tuotteitaan Lasasen pihassa Pudasjärven Isolla Kuopusjärvellä 1966. (kuva Lauri Honka)


2024 sukupäivät Turussa 

Leinoset kokoontuvat elokuussa sukupäiville Turkuun. Perjantain loppupäivään sijoittuva ohjelma keskittyy geneettiseen sukututkimukseen. Lauantaipäivän teemana on Leinosten siirtolaisuus Pohjois-Amerikkaan. Sunnuntain sukujuhlassa pääesiintyjinä ovat varsinaissuomalaiset Leinoset.

Kutsumme sukupäiville erityisesti maakunnan Leinoset yhteiseen viikonlopun viettoon. Tarkempi ohjelma julkaistaan loppukeväällä.

Tervetuloa mukaan!

kuva: Aurajoki ja apteekkimuseo. Turun kaupunki, kuvaaja Samu Valleala


Onko sinun suvussasi Amerikkaan muuttaneita Leinosia?

Keräämme sukumme Amerikkaan muuttaneista jäsenistä tietoja, tarinoita ja kuvia seuraavaan lehteen sekä sukupäivien ohjelmaan.

Minne ja mistä lähdettiin? Kansallisarkiston mukaan varsinainen suuri amerikansiirtolaisuus alkoi vasta 1800-luvun puolivälin paikkeilla. Merkittävintä siirtolaisuus oli 1870-luvulta 1920-luvun lopulle. Voimakkaan siirtolaisuuden aluetta on karkeasti määritellen ollut koko Pohjanlahden rannikko. Sisämaassa Siirtolais-Suomi ulottuu Saarijärven, Viitasaaren ja Kiuruveden tienoille. Vuosina 1870–1914 yli puolet siirtolaisista oli kotoisin Vaasan läänin alueelta. Myös Tornionjokilaakso ja Koillismaa menettivät paljon asukkaita siirtolaisiksi. 1920-luvulta eteenpäin etelä- ja itäsuomalaisten määrä siirtolaisten joukossa kasvoi. Siirtolaisinstituutin ylläpitämän Siirtolaisrekisterin matkustajaluetteloiden mukaan Leinonen -nimisiä matkustajia on ollut 366 henkilöä. (www.siirtolaisuusinstituutti.fi)

Onko sinulla tietoa Leinos-sukulaisista, jotka lähtivät aikoinaan Amerikkaan? Haluaisimme kuulla heistä lisää! Oliko lähdön syy seikkailunhalu, elannon niukkuus Suomessa vai jokin muu? Miten matkaa tehtiin ja kuinka se sujui? Oliko perhe mukana? Minkälaista oli elämä rapakon takana? Mitä työtä tehtiin ja millaista oli vapaa-aika? Entä tuliko kotimaahan ikävä? Palasivatko sukulaisesi vai jäivätkö pysyvästi asumaan Amerikkaan? Kävivätkö lomailemassa Suomessa? Entä onko sinulla sukua edelleen Amerikassa?

Ota yhteyttä postitse, meilinä tai soita! Jos sinulla on tallessa kuvia, kirjeitä tai kortteja, lähetä niistäkin kopio. Mielellään elävöittäisimme tarinoita niiden avulla. (Eija Leinonen, 0505902159, puheenjohtaja@leinoset.fi)

kuva: New Yorkin lauttaa odottavia siirtolaisia, Ellis Island, 30. lokakuuta 1912. (Library of Congress, USA)

Liity jäseneksi

Sukuseuran jäsenenä saat Leinoset -sukulehden kotiin postitettuna. Pääset myös lukemaan kaikki aiemmat sukulehdet vuodesta 1986 alkaen jäsensivuilta. Jäsenenä saat sukututkijoiltamme tukea oman sukuhaarasi selvitystyössä. Voit tilata sukuseuran julkaisemia sukukirjoja ja muita tuotteita jäsenhinnalla. Myös vuosittaisten sukupäivien osallistumismaksut ja muut palvelut ovat jäsenille edullisempia. Jäsenmaksu on 25€/vuosi.  

Voit liittyä jäseneksi tästä linkistä

Kotisivun pääkuva: Kainuulainen maisema, kuvaaja I. K. Inha, 1898-1899 (Museovirasto)